Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

 

Τίτλος: Εφαρμογή της Οικονομικής Φυσικής στα Χρηματιστήρια και τα Παράγωγα προϊόντα  Εξάμηνο: Εαρινό
Διδάσκοντες: Καθηγητής Λυκούργος Μαγκαφάς
                            Καθηγητής Παναγιώτης Αργυράκης

 

Περιγραφή αντικειμένου του μαθήματος

Εισαγωγή στις χρηματιστηριακές αγορές και τα παράγωγα. Υπόθεση της αποτελεσματικής αγοράς. Προθεσμιακά Συμβόλαια, Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης και Συμβόλαια Δικαιωμάτων Προαίρεσης.  Προσδιορισμός των τιμών. Στρατηγικές στις επενδυτικές επιλογές των Δικαιωμάτων Προαίρεσης. Άλλα είδη Παράγωγων Χρηματοοικονομικών Προϊόντων. Ανάλυση της μελλοντικής κατάστασης των χρηματαγορών χρησιμοποιώντας υπολογιστικά μοντέλα από το χώρο της Φυσικής (Στατιστική Μηχανική,  Χάος, Νευρωνικά Δίκτυα, κλπ). Ανίχνευση ακραίων συμπεριφορών σε χρηματοοικονομικές χρονοσειρές. Συσχέτιση των χρηματοπιστωτικών αγορών σε συνθήκες έντονων χρηματοοικονομικών αναταράξεων. Η επίδρασή τους στις τιμές των Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης και των Συμβολαίων των Δικαιωμάτων Προαίρεσης.  Αριθμητικοί υπολογισμοί. Πρακτική εφαρμογή υπολογιστικών Μοντέλων από το χώρο της Φυσικής για την ανάλυση κινδύνου στις χρηματιστηριακές αγορές και αγορές Παραγώγων  σε πραγματικό χρόνο.

Σκοπός:

Το μάθημα αυτό στοχεύει στην κατανόηση της λειτουργίας των Χρηματιστηρίων και της Αγοράς των Παραγώγων καθώς και της δυναμικής συμπεριφοράς που αυτές  παρουσιάζουν. Επίσης, το μάθημα στοχεύει στην εφαρμογή υπολογιστικών μοντέλων από το χώρο της Φυσικής σε χρηματοοικονομικά δεδομένα, προκειμένου να εκτιμηθεί τόσο ο κίνδυνος των επενδύσεων όσο και να ανιχνευθεί η πιθανότητα μιας επερχόμενης χρηματοοικονομικής ανατάραξης. Τέλος, το μάθημα στοχεύει οι φοιτητές να μπορούν να εφαρμόσουν τα  μοντέλα Φυσικής σε χρονοσειρές χρηματοοικονομικών δεδομένων και σε πραγματικό χρόνο.

Στόχοι και αποτελέσματα εκμάθησης:

Οι φοιτητές να κατανοήσουν τη δυναμική των αγορών ως ένα σύνθετο φαινόμενο που καθορίζεται από ένα μεγάλο αριθμό  παραμέτρων που δεν επιδέχονται περαιτέρω  αναλυτικό φορμαλισμό. Η χρήση μοντέλων της Φυσικής επιστήμης και της υπολογιστικής σε χρηματοοικονομικά δεδομένα. Εφαρμογή αυτής της ανάλυσης  σε οικονομικά δεδομένα και σε πραγματικό χρόνο.

 

Προτεινόμενα Βιβλία

1. Joseph L. McCauley, “Dynamics of Markets: Econophysics and Finance”, Cambridge University Press, 2004.

2. John C. Hull, “Options, Futures, & Other Derivatives”, Prentice Hall Upper Saddle River, New Jersay, 2008.

3. Rosario N. Mantegna and H. Eugene Stanley, “An Introduction to Econophysics: Correlations and Complexity in Finance”, Cambridge University Press, 2000.

4. Jean-Philippe Bouchaud and Marc Potters, “Theory of Financial Risks: From Statistical Physics to Risk Management”, Cambridge University Press, 2000.

5. Benoit Mandelbrot and Richard L. Hudson, “The (mis)behavior of Markets: A Fractal View of Risk, Ruin and Reward”, Basic Books, 2004.

6. Les Kirkup, “Data Analysis with Excel: An Introduction for Physical, Scientists”, Cambridge University Press, 2002.

7. Frantisek Slanina “Essentials of Econophysics Modelling” Oxford University Press, USA 2014,

 

Μετά την ολοκλήρωση αυτής της ενότητας οι φοιτητές θα είναι σε θέση να:

¬ Να έχουν κατανοήσει τη λειτουργία των Χρηματαγορών και των Αγορών Παραγώγων

¬ Να έχουν κατανοήσει και να χειρισθούν χρηματοοικονομικές χρονοσειρές για ένα ευρύ φάσμα προϊόντων

¬ Να μπορούν να υπολογίσουν το ρίσκο μια επένδυσης

¬ Να αναγνωρίσουν και να ανιχνεύσουν χρηματοοικονομικές φούσκες και άλλα βίαιες αναταράξεις στις αγορές

¬ Να εφαρμόζουν αυτές τις γνώσεις στα παράγωγα προϊόντα και σε πραγματικό χρόνο.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.